Recept: Kyselica s klobásou

23. ledna 2010 v 12:15 | Márty |  Jak to vařím já
Kyselica s klobásou

V poslední době jsme se pustili do polévek. Jenomže trochu nově. Omrzela nás klasika, kterou jsme vařili dokola a dokola. A tak se na našem stole objevila dýňová polévka, zeleninová minestrone (viz zde na blogu), rajčatová polévka s paprikou a kuřetem (Chef Gurmán 02/2010) a dokonce i řepová polévka.

V brzké době se chystám na pravou francouzskou cibulačku, ruský boršč, či tomatovou polévku. Ale pro dnešek mě inspiroval pořad "Kuchařská pohotovost" natáčený na Valašsku. A polévka je opravdu výborná!

Suroviny
0,5 kg kysaného zelí
0,5 kg brambor
1 l zeleninového vývaru
0,5 l smetany na vaření
50 g másla
1 cibule
50 g hladké mouky
300 g ostravské klobásy
250 g kysané smetany
bobkový list
nové koření
celý pepř
mletý kmín
sůl

Postup
Kostičky brambor uvaříme v osolené vodě.

Vodu slijeme a přidáme do ní kysané zelí, vývar, nové koření, pepř a bobkový list. Vaříme tak dlouho, dokud zelí nezměkne.

Poté přilijeme smetanu, necháme krátce provařit a za stálého míchání zahustíme jíškou (z na másle orestované cibulky a mouky).

Přidáme uvařené brambory, mletý kmín a opět přivedeme k varu. Dochutíme solí a případně nálevem, který jsme slili z kysaného zelí.

Přidáme na kousky nakrájenou klobásu, a na závěr ještě jednou provaříme.

Podáváme s kysanou smetanou a nasekanou pažitkou.

Tipy
Do kyselice můžete přidat i uvařené sušené houby. Máte-li rádi ostrou chuť, použijte pikantní klobásu. Brambory a zelí nikdy nevařte dohromady, jinak brambory zůstanou tvrdé.

Uzeninu lze i předsmažit na cibulce i s trochou anglické slaniny...
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama