Recept: Chilli con carne

9. dubna 2007 v 13:01 | Márty |  Jak to vařím já
Vyzkoušeno - vynikající!!!
Ostré, mexické jídlo připravené po evropsku. Práci si ulehčíme použitím vybraných (kvalitních) polotovarů - kdo by se dneska smolil s namáčením fazolí či pracným mletím masa, že ? A věřte, že tento pokrm zvládne připravit i úplný začátečník mající o vaření byť jen mizivou představu
Suroviny (na cca 4 porce)
0,3 kg mletého předního hovězího masa (čerstvé nebo si umelte sami)
800 g kvalitních červených fazolí - předem namočit (lze nahradit naloženými v chilli omáčce)
malá plechovka kukuřice (nebo fazolových lusků ve slaném nálevu) - před použitím zcedíme
1 střední cibule (nakrájená na kostičky)
2-3 stroužky česneku (nakrájené na plátky)
1-2 feferonky (nakrájené na kousky)
sůl a mleté chilli koření dle chuti
olej
Příprava
Do větší pánve (nebo woku) dáme 3-4 lžíce oleje a začneme zahřívat na velkém plameni. Po chvíli přidáme hovězí mleté maso smíchané s cibulí a česnekem. Opékáme (velký plamen) a mícháme dokud maso není úplně šedé (asi 3-4 min). V průběhu opékání maso pořádně mícháme a slepené kusy mletého maso oddělujeme aby nebyly velké hroudy. Pak přidáme další přísady: fazole, feferonky, kukuřici (lusky) a vše promícháme. Můžete kápnout trochu kečupu (rajského protlaku). Je-li vše moc husté (nesmí to být jak polévka ale ani betonová kaše) přidejte trošku vody. Posolte a přidejte mleté chilli (tak 1 malá lžička pro začátek). Zamíchejte a ochutnejte. Dle chuti dosolte či přidejte chilli - pokrm má být ohnivý, ale chilli nesmí zcela přerážet. Pak přikryjte poklicí a duste na mírném ohni zhruba 10 minut - občas promíchejte.
Ideální přílohou je tmavý čerstvý chléb. Dají se i rohlíky nebo topinky z toustového chleba - nebo kukuřičné placky, tortily.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Petr Petr | 3. června 2007 v 22:01 | Reagovat

Super, díky moc, mohu doporučit. Vynikající jídlo... doporučuji více než jen 4 porce :) Sám jsem schopen tohoto pokrmu sníst plný kastrol za večer... :)

2 HanzPrague HanzPrague | E-mail | 22. března 2008 v 13:19 | Reagovat

moc dobré jídlo, jen bych poupravil že se nejedná o Mexické, ale Texaské jídlo. Do Mexika bylo dotažené tak jako k nám čína :)

3 Mama Mama | E-mail | 25. července 2008 v 14:02 | Reagovat

Michale vytskni mi to, ju ?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama