Recept: 5 x nakládaný hermelín

24. června 2006 v 17:01 | Márty |  Jak to vařím já
Nakládaný hermelín
Jde se o poměrně rozšířenou chuťovku k pivu, kterou v současné době nabízí většina obyčejných hospod. U tohoto pokrmu však hodně platí známé rčení: "Když dva dělají totéž, není to vždy totéž." A proto předkládám 5 použitelných receptů....

VARIANTA I.

Ingredience:
Hermelín - standardní balení, česnek dle chuti, menší cibule, černý pepř celý - 10 zrnek, nové koření celé - 5 zrnek, bobkový list, malá feferonka, olivový olej
Postup přípravy :
Zralý hermelín nakrájíme na trojúhelníčky a vložíme do sklenice. Prokládáme je tenkými plátky nakrájeného česneku (ne moc), na kousky nakrájenou cibulí, dále přidáme celý černý pepř, celé nové kořeni, bobkový list a malinkou feferonku. Vše zalijeme olivovým olejem (může být i rostlinný), uzavřeme a necháme alespoň 5 dni odležet tak, aby hermelín ještě více zvláčněl a natáhnul chuť česneku. Po snědení sýra doporučuji do zbylého oleje dělat další a další várky.

VARIANTA II.

Ingredience
3-4 hermelíny, 1-2 větší cibule (nejlepší jsou červené), 1-2 nakládané feferony nebo ostřejší papriky, trochu jader z vlašských ořechů, 1 lž. sladké mleté papriky, 2 bobkové listy, 15-20 kuliček pepře, 4-6 kuliček nového koření, sůl, 2-4 stroužky česneku, (1 lžička hořčičného semínka), (1 lžička mletého pepře), olej, sklenice, víčko (alobal)
Postup přípravy :
Hermelíny podélně rozkrojíme na poloviny, všechny vnitřní plochy silněji pomažeme utřeným česnekem se solí a paprikou a posypeme nadrobno rozsekanými jádry z vlašských ořechů. Tyto půlky zase k sobě spojíme, přitiskneme na sebe a rozkrojíme ještě na půlky příčné. (Je možné do potírací směsi přidat i mletý pepř, ale nemusí být aplikován.) Půlky upravených hermelínů naskládáme do sklenice s bobkovými listy, novým kořením, celým pepřem, případně hořčičným semínkem. Feferonky nakrájíme na proužky (čerstvé papriky na tenká kolečka), cibuli na kroužky a střídavě klademe mezi hermelíny a na ně. Zalijeme olejem, zavřeme víčkem nebo alobalem a necháme v chladu 5-7 dní.

VARIANTA III.

Ingredience
400 g Hermelínu, 100 g cibule, 2 stroužky česneku, 1 dl oleje, 1 červená pálivá paprika
nové koření, celý pepř, bobkový list
Postup přípravy:
Sýr nakrájíme na 6 - 8 dílků, vložíme do skleněné nádoby spolu s pokrájenou cibulí, česnekem a paprikou. Zalijeme olejem, dobře uzavřeme a necháme v chladu 6 - 10 dnů uležet

VARIANTA IV.

Ingredience
5 ks Hermelínu, 5 stroužků česneku, 15 kuliček jalovce, 1 lžička Tymiánu, 1 lžička Rozmarýnu, špetka sladké papriky, pepř, bobkový list, několik feferonek, olej.
Postup přípravy:
Hermelín nakrájíme na menší kousky. Do větší misky vrstvíme sýr a každou vrstvu posypeme kořením a prolijeme olejem. Naložený necháme v chladu odležet nejméně týden. Je možno také nakládat hermelín podélně rozkrojený a uvnitř pomazaný česnekem.

VARIANTA V.

Ingredience
4 hermelíny, 2 velké cibule, 2 ostřejší papriky, 2 bobkové listy, 1 lžička nového koření, 1 lžička celého pepře, olej
Postup přípravy:
Nakládáme do sklenice s uzávěrem tak, že na kolečka nakrájené hermelíny střídavě prokládáme s krájenou cibulí a paprikou. Přidáme koření a nakonec zalijeme olejem. Sklenici dobře uzavřeme v chladu a necháme asi 4 dny zrát.

Tak co, vybrali jste si? :-)
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Elion Elion | Web | 21. ledna 2012 v 9:59 | Reagovat

Skvělé recepty, určitě vyzkouším =)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama